Oct 302014
 

Många av oss ombeds undvika pasta som till exempel makaroner och spagetti baserat på vitt mjöl . Vitt mjöl innehåller snabba kolhydrater som får blodsockret att åka jojo. Man får ökat sockersug och råkar ut för hungerattacker.

Snabba kolhydrater kan vara väldigt bra om man eftersöker snabb återhämtning exempelvis efter intensiv träning men annars ska man hålla ner på dem. Om du gillar pasta finns det andra utvägar. Idag finns det alternativ pasta gjord på allt från alger till hampa och även pasta som är baserad på andra mjölsorter. Tidigare har bloggen talat om dinkelmjöl. Pasta på dinkelmjöl är bra mat. Dinkel är ett flertusenårigt urvete som idag odlas på bland annat Gotland. Det fungerar alldeles utmärkt att använda istället för vanligt vetemjöl i till exempel pasta och ger dessutom tarmen lite motion. Dinkel, eller speltvete som det också kallas, innehåller mer protein, B-vitaminer och mineraler än vanligt vete. Smaken är rik och fyllig.

Egentillverkad pasta är lätt
Varför inte göra din egen pasta? Det är betydligt enklare än man tror och man får en pinfärsk, god och nyttig pasta.

Dinkepasta grundrecept:
2 personer
100-120 g fint dinkelmjöl/speltmel (beror på hur torr degen är)
2 kravmärkta ägg
ett par nypor Himalayasalt

Blanda allt för hand. Då blir det lite enklare att känna konsistensen. Om du använder matberedare så håll koll på degen. Den kommer bli lite kornig med det kan man knåda bort manuellt efteråt. Ha i lite mjöl åt gången så degen inte blir för hård. Degen ska vara medgörlig och elastisk. Hellre lite kladdig än för torr.
Platta ut degen till en kudde och låt den vila i kylskåpet insvept i lite plastfilm. Låt den ligga i kylskåpet minst en timme innan du gör din pasta. Det går bra att göra degen dagen före du ska använda den också. Ta ut degen och halvera den. Kavla ut den med kavel, eller använd pastamaskin och kör den genom utkavlingsdelen i tjockaste läget. Mjöla efter behov. Kör sedan degen på det tunna läge du önskar, eller kavla för hand och skär ut med kniv. Lägg längderna på handdukar och låt dem torka minst 10 minuter.
Strö på lite mjöl, skaka ut mjölet genom att skaka pastan i händerna och lägg den sen direkt i det kokande vattnet. Pastan kokas i rikligt med vatten med lite himalayasalt och gärna en skvätt rapsolja. Pastan är färdig på en minut, kanske två om den är tjock. Går fort som bara den och smakar helt underbart.  Gör du pastaplattor behöver de inte kokas utan används direkt i lasagnen efter att de torkat.

Vegetarisk pasta
Man kan även göra pastaliknande produkter helt utan mjöl och ägg. Allt man behöver är en Spiromat,  en skärmaskin / grönsakssvarv som är idealisk för frukt och grönsaker, zucchini, gurka, morötter, rädisor, lök, äpplen etc. Låt fantasin flöda. Med grönsakssvarven gör du enkelt egen spagetti helt utan kolhydrater! Populära pastasubstitut är zucchini och pumpa. Man ansar bara zucchinin eller skalar pumpan, ta ur kärnorna och skär av ändarna. Sedan fäster man grönsaken på svarven och skär till pasta. Därefter  kan man koka dem hastigt i vatten med lite himalayasalt eller vänd ner pastan direkt i en stekpanna med smör och olja och låt den värmas under ett par minuter. Servera med riven parmesanost och solrosfrön på toppen. Smakar himmelskt.

spiromat40

Nu till hösten när zucchini och pumpa har säsong kan man passa på att göra något extra kul och inspirerande till middag. Den här maträtten är helt glutenfri och passar även bra för den som äter LCHF.

Vegetarisk höstpasta:
1 liter färsk höstsvamp (champinjoner, kantareller eller annan god matsvamp)
2 röda lökar
400 g färsk brysselkål
250 g pak choi eller kinesisk kål
150 g vaxbönor eller haricots verts
1 burk svarta bönor
8 bitar soltorkade tomater
4 msk smör
2 msk flytande honung

5 dl creme fraiche (30%)
1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsdito
½ msk shoyu
1 msk torkad oregano
1 nypa timjan
salt, svartpeppar
1 syltpumpa eller butternutpumpa (ca 400g)
eller
1 zucchini
Övrigt:
Parmesanost eller annan lagrad ost
solros- och/eller sesamfrön

1. Skär bort fästet på brysselkålen och halvera dem. Skär vaxbönorna i cirka två centimeter långa bitar. Sjud brysselkål och bönor i saltat vatten i cirka 5 minuter, det ska finnas tuggmotstånd.
2. Skär svampen i bitar och hacka lök. Hetta upp smör i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter och stek svamp och lök. Strimla pak choi och ha ner i pannan. Slå av sedan vattnet och ha ner vaxbönor och brysselkål i den heta pannan och låt det fräsa upp någon minut. Ringla över honung och låt det fräsa med. Rör ner creme fraiche, vinäger, shoyu, sköljda svarta bönor och strimlade soltorkade tomater. Smula i oregano och timjan och smaka av med salt och peppar.
3. Skala pumpan/zucchinin och skär av ändarna. Fäst den på spiromaten och skär till pasta. Vänd ner pumpapastan i stekpannan och låt den värmas under ett par minuter. Servera med riven lagrad ost (parmesan eller liknande)  och solros/sesamfrön på toppen.

Njut av livet!

Zucchinipstamedlokosvamp25

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz
 Posted by at 15:22

Sorry, the comment form is closed at this time.